• Gezi Davası: Kavala dahil dokuz sanık beraat etti
    18 Şubat 2020

    Gezi Davası’nda 16 sanığın 9’u beraat etti. Mahkeme ayrıca tek tutuklu sanık iş insanı Osman Kavala’nın da tahliyesine karar verdi.

    Altıncı duruşma bugün Silivri’deki 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, Osman Kavala, Mücella Yapıcı, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Aksakoğlu, Ali Hakan Altınay, Yiğit Ali Ekmeçi, Mine Özerden ve Çiğdem Mater Utku’nun beraatına karar verdi.

    Kararının gerekçesi ise sanıkların hakkında “hukuka uygun somu ve kesin bir delil olmaması”.

    Aralarında gazeteci Can Dündar ve Tiyatrocu Memet Ali Alabora’nın da olduğu 7 sanığın dosyaları yurt dışında oldukları için ayrıldı. Yurt dışındaki sanıklar hakkındaki yakalama kararı kaldırıldı. Ancak “ifadelerinin alınması için” bu sanıklar hakkında ayrı ayrı yeni bir yakalama emri çıkarılmasına hükmedildi.

    Savcı müebbet istedi, Mahkeme “kesin delil yok” dedi

    Savcı mütalaasında Osman Kavala, Yiğit Aksakoğlu ile Mücella Yapıcı için ağırlaştırılmış müebbet, diğer 6 sanığın da 15 ila 20 yıl hapsini istedi. Savcı ayrıca yurt dışında bulunan sanıkların Kavala, Aksakoğlu ve Yapıcı ile aynı eylemlerde bulunduğunu öne sürdü.

    Sanıklara “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya teşebbüs”, “Mala zarar verme”, “Nitelikli yağma”, “Tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması”, “Kasten yaralama”, “Tabiat ve kültür varlıklarını koruma kanununa muhalefet” gibi suçlar yöneltildi.

    Mahkeme heyeti ise “yüklenen suçların işlendiğine dair mahkumiyete yeter derecede hukuka uygun somut ve kesin delil bulunmadığı” kararına vardı. Aynı mahkeme heyeti bir önceki duruşmada Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Osman Kavala hakkındaki kararını dinlememiş ve Kavala’yı serbest bırakmamıştı. AİHM, 10 Aralık 2019’da açıkladığı kararında Kavala’nın tutukluluğunun, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 18. Maddesi’ni ihlal ettiği açıklamıştı. Yani Kavala’nın tutukluluğunun siyasi olduğuna hükmedilmişti.

    840 gün boyunca delilsiz hapis yattı

    Osman Kavala, 1 Kasım 2017’de tutuklanmıştı. Hakkındaki iddianame 4 Mart 2019’da, yani tutuklandıktan 488 gün sonra mahkeme tarafından kabul edildi. Mahkemenin beraat kararı gerekçesi, Kavala’nın 840 gün, akademisyen Yiğit Aksakoğlu’nun da 221 gün boyunca hukuka uygun somut bir kanıt olmadan hapiste kaldıklarını gösteriyor.

    Yargı süreci ise halen devam ediyor. Savcının istinaf mahkemesinde karara itiraz hakkı var.

     

    ÇOK OKUNANLAR