• Merkez Bankası arka arkaya 6. kez faiz düşürdü
    19 Şubat 2020

    Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizini 50 baz puan düşürerek % 11.25’ten % 10.75’e çekti.

    Bugün saat 14’te yapılan açıklamada yeni politika faizi belirlenirken kredi büyümesinin enflasyon üzerindeki etkilerinin ve salgın hastalığın sermaye akımları, dış ticaret ve emtia fiyatları kanalıyla oluşturabileceği etkilerin yakından takip edildiği ifade edildi.

    Merkez Bankası 2019 yılında 12 baz puanlık bir indirim yapmış, faizleri %12’ye çekmişti. 2020’de de indirimler devam ediyor. 16 Ocak’ta yapılan toplantıda da politika faiz oranı 75 baz puan düşürülmüştü. Faizler %12’den %11.25’e çekilmişti.

    Murat Uysal’ın Merkez Bankası başkanlığına getirilmesinden bu yana toplamda  %13.25’lik faiz indirimine gidilmiş oldu.

    “Faizi düşürmekle Enflasyon Düşmez”

    Kararın açıklanması üzerine ekonomistler sosyal medya hesaplarından kararı yorumladılar.

    Prof. Dr. Mahfi Eğilmez, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Faiz sebep enflasyon neticedir” sözlerine atıfta bulundu ve “faizi düşürmekle enflasyon düşmez” dedi. Erdoğan, yüksek faizin yüksek enflasyona neden olduğunu söylemişti. Hatta 2019’un sonunda faizlerin inmesiyle, enflasyonun da tek haneli rakamlara düşeceğini açıklamıştı.

    Temmuz 2019’dan itibaren Merkez Bankası düzenli olarak faiz indirimi kararı aldı. Gerçekten Eylül ayına gelindiğinde, enflasyon tek haneli rakamlara düştü. Ancak o süreden beri halen faiz indirimi yapılmasına karşın, Kasım’dan itibaren enflasyon gittikçe artıyor. Yüzde 9’un altına düşen enflasyon, yüzde 12’in üzerine çıkmış durumda.

    “Emir geliyor, faiz düşürüyor”

    Sözcü Gazetesi ekonomi yazarı Murat Muratoğlu ise daha çok kararın verilişine dikkat çekti. “Sonuçta telefon çalıyor, emir geliyor, faiz düşüyor” sözleriyle, Merkez Bankası’nın bağımsız olmadığına işaret etti.

    Murat Uysal, 6 Temmuz 2019’da Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Hikmet Çetinkaya yerine atandı. Bu ani görev değişikliği o zaman, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Merkez Bankası’na olan müdahalesi olarak görülmüş ve kurumun bağımsızlığına zarar verildiği söylenmişti. Hatta Erdoğan bir gün sonra kendi açıklamalarıyla bu görüşlerin yanlış olmadığını gösterdi. O dönem Marmara Bölgesi milletvekilleriyle bir arayan gelen Erdoğan’ın Çetinkaya’yla ilgili “Kendisine ekonomi toplantılarında defalarca faizi indirmesi gerektiğini söyledik. ‘Faiz düşerse, enflasyon düşer’ dedik. Gerekeni yapmadı. Aynı kulvarda değildik” sözleri basına yansımıştı.

    Uysal göreve geldikten sonra aynı ayda yapılan PPK toplantısında 4,5 yıl sonra ilk kez faiz indirimi kararı alındı. Son kararla birlikte, Uysal’ın başkanlığında toplanılan altıncı toplantıda da altıncı indirim kararı alınmış oldu.

    “Ne kadar dolar satılır acaba?”

    Akademisyen Ümit Akçay ise yeni politik faizin enflasyondan düşük olmasına değindi. Merkez Bankası’na göre enflasyon Ocak ayında %12,15’e ulaştı. Yeni faizin %10,75 olmasıyla Akçay, vatandaşların paralarını bankalara yatırmak yerine, dövize yönleneceğine işaret etti. Çünkü bugünkü durumda paranın değer kaybı, bankaların vereceği faizden daha büyük.

    “Kuruğu dik gösterme sevdasındalar”

    Mustafa Sönmez de kararı eleştiren ekonomistlerden. İndirimi “Kof bir kabadayılık!” olarak tanımladı. “Bakın, cuma Fitch ne diyecek” diye yazdı. 21 Şubat’ta Uluslararası Derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu açıklayacak. Fitch’in şuandaki Türkiye notu “BB-“, son değerlendirmesindeki görünüm de “durağan”.

     

    ÇOK OKUNANLAR