• Osman Kavala tutuklandı!
    19 Şubat 2020

    Osman Kavala “Türkiye Cumhuriyeti devletinin anayasal düzenini cebir, şiddet kullanarak değiştirmeye teşebbüs etme” suçlamasıyla tutuklandı.

    Kavala Salı günü, Gezi Davası’ndaki tüm suçlamalardan beraat etmişti. 840 gün sonra Silivri Cezaevi’nden tahliye edilmesi beklenirken, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı gözaltına alınmasına karar verdi. Kararın 15 Temmuz darbe girişimi soruşturması kapsamında verildiği açıklandı.

    Savcılık, Kavala’nın “darbe teşebbüsünün karar sürecine katıldığı”nı öne sürdü. Tutuklanmasını talep etti. İstanbul Nöbetçi 8. Sulh Ceza Hakimliği talebi yerinde gördü.

    Kavala hangi soruşturmadan tutuklandı?

    Kavala, daha önce “15 Temmuz darbe girişiminde rol oynayarak hükümeti yıkmaya teşebbüs ettiği” iddiasıyla yargılanan ABD Konsolosluk çalışanı Metin Topuz ile aynı dosyadan soruşturulup tutuklanmıştı. Bu soruşturma kapsamında da ifade vermiş, daha sonra dosyası Aralık 2018’de ayrılmıştı. Tutukluluğu bir buçuk seneyi aşmış olmasına rağmen iddianame yazılmadığı için 11 Ekim 2019’da bu dosyadan re’sen tahliye edildi. Ancak aynı anda devam eden Gezi Davası soruşturmasından dolayı serbest bırakılmadı.

    Daha sonra Gezi Davası’nda da suçlamalar hakkında “somut ve kesin bir delil olmadığı” gerekçesiyle beraat etti. İşte gözaltı kararı, Kavala’nın daha önce tahliye olduğu soruşturma kapsamında geldi.

    “Erdoğan cübbe giymiş, tutuklama kararı verilmiştir”

    Kavala, adliyedeki ifadesinde suçlamaları reddeti ve “Yaklaşık 2 yıl 4 aydır hukuksuz bir şekilde tutuklanmış bulunuyorum. Dün 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nin beraat kararının tescil etmiş olduğu gibi ve daha önce AİHM kararının açıkça belirttiği gibi maruz kaldığım sıradışı vahimlikte bir hak ihlalini dünkü gözaltı kararı ve bu akşam gördüğünüz savcının sevk yazısı bu hak ihlalinin devam ettirilmekte olduğunu göstermektedir. Daha önceki ifademde belirtmiş olduğum gibi 15 Temmuz darbe girişimine destek olmak ile ilgili tüm iddialar asılsızdır.” dedi.

    Kavala’nın avukatlarından İlkan Koyuncu da “Savcılığın sevk evrakında bir kelime ilave bir iddia bulunmamaktadır.Cumhurbaşkanı Erdoğan cübbe giymiş, müvekkilim hakkında tutuklama kararı vermiştir” diyerek savcılığın tutuklama talebine itiraz etti.

    Ancak mahkeme bu kez “suçun önemi” ve “kaçma şüphesi” gerekçesini öne sürerek Kavala’nın tutuklanmasına karar verdi.

     

    ÇOK OKUNANLAR